top of page
  • Writer's pictureKlára Mikulcová

Fotografie a sítotisk s Helenou Lukášovou - další ze série workshopů Brno Tiskne s...

Updated: Feb 1, 2022

Na poslední prázdninový víkend jsme pro vás připravili nový serigrafický workshop, tentokrát zaměřený na fotografii a její zpracování pro sítotisk. Tuto metodu proslavil již Andy Warhol ve svých slavných sítotiscích, kde opakovaně používal stejná síta a vytvářel různé barevné variace téhož obrazu. Tím, že sítotisk je řemeslná práce, dochází k drobným chybám, které pak vypadají velmi zajímavě a z každého tisku udělají originál! Workshop vedla Helena Lukášová.



Akce proběhla za finanční

podpory statutárního města Brna






Helena Lukášová je umělkyně, která se věnuje především práci s digitálními médii, a to především tzv. digitálnímu sochařství, zkoumá vztah reálného a virtuálního světa, objektu a obrazu. V poslední době se věnuje malbě. Vystudovala Vysokou školu výtvarných umění v Bratislavě, kde absolvovala i doktorandské studium, dlouhodobě působila v USA. Nyní vede Ateliér grafického designu a médií na Fakultě informatiky, Masarykovy univerzity.

Naučíte se připravit fotografii různými způsoby pro přenesení na sítotisk a tisk. Jedná se o práci s kontrastem, tvorbou rastru. Ukážeme si, jak vytvářet doplňující barevné plochy a povíme si něco o míchání barev. Dále si ukážeme, jak lze rozložit obraz do barevných vrstev, dovíte se, jak vytvořit 3d iluzivní obrázek (anaglyph).


Co si připravíte: Fotografie, se kterými chcete pracovat. Není ani důležité co je na obrázku, to je na vás, ale potřebujeme obrázky, které jsou kontrastní, je na nich jasný tvar. S těmi se pak dobře pracuje. Fotky z mobilu stačí!

Co si přinesete: Ideálně nějaký notebook s Photoshopem (jakákoliv verze). Pokud byste přišli třeba ve dvojici, stačí vám jen jeden. Pokud nemáte, nějak to zvládnem!

Naše síta mají velikost 90 cm x 70 cm a využít můžete skoro celou jejich plochu.

Komu je workshop určen: Všem zvědavcům, kteří se chtějí dovědět, jak svoje fotky přenést do tisku a třeba svůj výtvor nosit hrdě na tričku, či vytvořit sérii tisků. Předešlá znalost Photoshopu je vítaná, ale není podmínkou. A hlavně těm, kteří chtějí tvořit!




6 views0 comments
bottom of page